THERASUIT TERAPIJE
Therasuit terapevtska tehnika

thera2 je namenjena predvsem otrokom in mladostnikom s težavami v gibanju, najpogosteje se uporablja pri otrocih s cerebralno paralizo. Temelji na novih spoznanjih o tem, kako je mogoče zvečati mišično moč in razteznost mišic, ne da bi pri tem vplivali na slabšanje gibalnih vzorcev. Terapija je zelo uspešna in je z njo mogoče doseči napredek tudi takrat, ko z do zdaj poznanimi metodami napredka več ni. Okrepijo se mišice, ki se, ker se ne uporabljajo, krajšajo, izgubijo na moči, se spreminjajo in vedno bolj vodijo v kontrakture, ki jih poznamo kot spremljajoč pojav pri cerebralni paralizi. Poseben tritedenski način vadbe dokazano vpliva na preoblikovanje mišičnih vlaken in posledično na moč mišic in njihovo razteznost, kar da otroku nove možnosti za razvoj novih gibalnih vzorcev in zaznav o lastnem telesu.

Večina teh vaj se izvaja v posebni terapevtski kletki. Lahko bi jih razdelili v tri sklope:

Suspenzijske vaje
Kletka, vrvi, uteži in posebni škripci omogočijo vadbo izoliranih gibov, tudi tistih, ki jih je otrok pozabil ali jih sploh ni spoznal, in sicer tako, da se vse ostalo telo, razen mišic, ki jih vadi, izolira – otrok se lahko uči na primer le odmika ene noge.

Pajkove vaje
thera3 Ime so dobile po elastičnih vrveh in posebnih pasovih, ki se od otroka napeljejo po terapevtski kletki in omogočijo, da se lahko otrok postavi v kateri koli položaj, tudi tistega, ki ga sam ne zmore. Na primer, otrok, ki ne more stati, lahko s pomočjo “pajka” stoji. To je dobro iz več vidikov: otroci zelo uživajo, saj zaznajo položaj, ki ga prej niso zaznali, počutijo se varne zaradi vrvi in pasov, zelo močan je vpliv na senzoriko, torej občutenje lastnega telesa, saj se lahko otrok v teh vrveh obrne, naredi preval, skače – vse to pa je gibanje, ki jim manjka. Hkrati vrvi služijo kot terapevtove dodatne roke in otroka ves čas silijo v aktivnost in povečevanje mišične moči, kar posledično vpliva na gibljivost.

Terapevtska obleka
thera1 Po njej je terapija dobila ime. Ta obleka deluje na telo podobno kot pajkove vaje: posamezni deli oblačila so povezani z elastičnimi vrvicami in terapevt jih napne tako, da z njimi popravlja slab vzorec (na primer neustrezen položaj kolena). Če otrok ne more kontrolirati glave, se doda tudi posebna kapa, ki se poveže s telovnikom, telovnik pa s hlačami, hlače s kolenčniki, ti s čevlji … Tako se dejansko sestavi aktivna opornica za celo telo, ki nudi otroku oporo in ga istočasno sili v aktivnost.

Prednosti terapije je zelo veliko: poleg povečanja mišične moči, gibljivosti in izboljšanje mišičnega tonusa nasploh, se učinki terapije hitro kažejo še na področju ravnotežja, koordinacije, govora, senzorike.

Začetki in razvoj therasuit tehnike po svetu

Začelo se je pri astronavtih
Začetek metode sega v sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, ko so začeli podobno obleko uporabljati astronavti v Rusiji, da bi z njo preprečili izgubljanje mišične moči zaradi breztežnosti. Zasnovala jo je dr. Siemeonova, imenovali pa so jo adelisuit, ker so astronavti hodili kot pingvini – adeli je vrsta pingvina.

Nato jo je eden njenih sodelavcev pričel uporabljati pri svojem otroku s cerebralno paralizo in videl učinke. Tako se je obleka začela uporabljati v terapiji otrok v Rusiji, na Poljskem in Češkem. Prvotno obliko in zasnovo obleke sta dodelala in jo kasneje tudi patentirala fizioterapevta s Poljske, ki sta se preselila v ZDA, Izabela in Richart Koscielny, sama starša deklice s težko obliko cerebralne paralize. Novo obleko sta poimenovala therasuit. Po uspešni rehabilitaciji svoje hčere sta ustanovila terapevtski in učni center. Njuno znanje se širi po celem svetu.

Potek izvajanja therasuit terapije Terapija se izvaja dve do tri ure dnevno tri tedne. Dokazano je, da so v tem času največji učinki, konec tretjega tedna se doseže optimalno stanje, ki se potem doma z redno vsakodnevno vadbo, ki traja od pol ure do ene ure, vzdržuje. Čez tri do štiri mesece se ponovi in spet dosežemo določen napredek. Napredek ne pomeni vedno samostojne hoje, za nekatere otroke je napredek ostati gibljiv, doseči boljšo kontrolo telesa, skratka, vsaka malenkost šteje.

Izvajanje therasuit tehnike v Sloveniji

Jožica Potrč, začetnica te terapije v Sloveniji, je prepričana, da je za otroke s cerebralno paralizo najučinkovitejša kombinacija metode bobath in therasuit tehnike.

Terapija bobath, ki se pri nas uporablja že več kot 30 let, je čudovita metoda, vendar se predvsem pri večjih otrocih pokaže, da ni dovolj. Že pri starosti dveh let jo lahko pričnemo kombinirati z metodo therasuit. Bobath koncept je bil revolucionaren, ker je nehal gledati le na posamezne mišice in je pričel posameznika gledati kot celoto, do potankosti je razumel gibalni razvoj in pozornost usmeril na gibalne vzorce. Therasuit tehnika se ponovno vrača na posamezne mišice in kombinacija obeh nudi res krasne rezultate.

Lani 2011 je svoj prvi tovrstni terapevtski center dobila tudi Slovenija – v zasebni nevrofizioterapiji Jožice Potrč v ZD v Pesnici pri Mariboru. V začetku letošnjega leta (2012) pa sta to tehniko pričeli izvajati še dve zasebni nevrofizioterapevtki, Petra Timošenko, prav tako v ZD Pesnica, na Ptuju pa Dragica Šilak.

V jeseni 2012 je gospa Jožica Potrč izvedla izobraževanje za therasuit tehniko v prostorih svoje zasebne fizioterapije v Pesnici pri Mariboru, število terapevtov, ki bodo izvajali to tehniko po Sloveniji, tako že narašča.

Seznam terapevtov therasuit tehnike v Soveniji:

 1. POTRČ JOŽICA
  Zasebna nevrofizioterapija Jožica Potrč, Pesnica pri Mariboru 42 c,
  2211 Pesnica
  Kontakt: 043 539 814
  nevrofizioterapija@gmail.com
 2. PETRA TIMOŠENKO
  Odriv - Petra Timošenko, s. p., Nevrofizioterapija
  2211 Pesnica
  Kontakt: 031 538 603
  timosenko@gmail.com
 3. DRAGICA ŠILAK
  Fizioterapija in svetovanje na terenu, Pot v toplice 3,
  2251 Ptuj
  Kontakt: 041 340 212
  dragicasilak@gmail.com
 4. BOJANA PUČNIK
  Zdravstveni dom Slovenska Bistrica
  in
  Pučnik, s. p., Nevrofizioterapija, Črešnjevec 44,
  2310 Slovenska Bistrica
  Kontakt: 040 499 337
  bojana.pucnik@gmail.com
 5. ŠPELA KRAČUN
  Zdravstveni dom Celje
  in
  Ordinacija za Therasuit terapijo, Celjska cesta 1a,
  Slovenske Konjice
  Kontakt: 041 285 392
  spela.kracun@gmail.com
 6. METKA POLJŠAK
  Zdravstveni dom Krško
  in
  Fizioterapija Metka Poljšak, s. p., Veliki Kamen 2a,
  Posvje
  Veliki Kamen
  Kontakt: 031 306 553
  poljsakme@gmail.com
 7. BARBARA PETERLIN
  CIRIUS Kamnik
  in
  Barbara Peterlin, s. p., Kamniška cesta 41, 1235 Radomlje
  Ljubljana
  Kontakt: 031 799 893
  barbara.peterlin@guest.arnes.si
 8. KLAVDIJA KRUŠEC
  CIRIUS VIPAVA
  Vojkova 33
  5271 Vipava
  Kontakt: 041 608 275
  klavdija.krusec@guest.arnes.si
 9. MOJCA BOLČINA
  CIRIUS VIPAVA
  Vojkova 33
  5271 Vipava
  Kontakt: 053 655 210
  mojca.bolcina@guest.arnes.si
 10. ELZA ANŽEL
  CIRIUS VIPAVA
  Vojkova 33
  5271 Vipava
  elza.anzel@guest.arnes.s
 11. ZVONKA CERJANEC
  Osnovna šola Milke Šobar Nataše
  Črnomelj
  Kontakt: 040 589 070 zvonka_cerjanec@yahoo.com
 12. ZVEZDANA VALEK
  Osnovna šola Gustav Šilih,
  2000 Maribor
  Kontakt: 041 605 300
  valek@gmail.com
 13. SIMONA PERINČIČ
  ODDELEK ZA INVALIDNO MLADINO
  STARA GORA
  Kontakt: 041 667 841
  simona9maj@gmail.com
Stroški terasuit terapije v Sloveniji

Terapija pri nas v Sloveniji še ni vključena v redni zdravstveni sistem in je samoplačniška, za starše to predstavlja problem, ker je to za naše plače izjemno veliko – tritedenska terapija stane okoli tisoč dvesto evrov. Starši otrok, ki obiskujejo nevrofizioterapijo pri Jožici Potrč in Petri Timošenko, smo zato ustanovili društvo Namesto pike vejica (ker pravimo: Kjer drugi naredijo piko, naredimo mi vejico in gremo naprej), preko katerega zbiramo donatorska sredstva za izvajanje terapij.

Videoposnetki
PRODOR THERASUIT TEHNIKE v SLOVENIJO – izvajalka terapije Jožica Potrč, Zasebna nevrofizioterapija, ZD Pesnica:
AJDA po 1. THERASUIT TERAPIJI – izvajalka terapije Petra Timošenko, Odriv, ZD Pesnica:
AJDA po 2. THERASUIT TERAPIJI – izvajalka terapije Petra Timošenko, Odriv, ZD Pesnica:
Spletno stran izdelal Tim Kos in oblikovala Anjuška Ivanušič.