KDO SMO

Kdo smo?

Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Namesto pike vejica je združenje staršev, sorodnikov in prijateljev otrok, ki imajo najrazličnejše težave v razvoju, predvsem v gibanju. Ustanovljeno je bilo septembra 2010.

Naši otroci v svojem razvoju zraven ljubezni družine in sprejetosti v družbi potrebujejo še veliko več. Zdravnike specialiste, nevrofizioterapevtske, logopedske in specialno-pedagoške obravnave, prilagojeno opremo in medicinske pripomočke.

Zgolj s celostno obravnavo in prepletanjem veliko različnih terapevtskih metod in pristopov je možen tudi napredek otrok. In kot starši smo se odločili, da pri napredku svojih otrok nikoli ne bomo postavili “pike”, ampak vedno samo “vejico” in pogumno korakali naprej na naši poti do osvajanja novih napredkov.

Glavni namen društva je pridobivanje finančnih sredstev na različne načine za zagotavljanje dodatnih nevrofizioterapevtskih obravnav otrokom. Kot društvo smo združili moči, znanje, izkušnje in motivacijo, da svojim otrokom omogočimo novo “vejico” na poti do njihove samostojnosti v življenju.

Ustanovitev društva Namesto pike vejica

Če bi na moji poklicni poti hotela izpostaviti pomembne mejnike, bi to zagotovo bila ustanovitev našega društva Namesto pike vejica, v letu 2010.

Takrat sem pričela z izvajanjem nove terapevtske tehnike Therasuit, ki me je čisto prevzela, in ki je potrdila trditev, da intenzivna nevrofizioterapija prinaša odlične, če ne najboljše rezultate. A kaj, ko sem bila brez koncesije in vse breme plačila je padlo na pleča staršev otrok, ki so prihajali k meni. Intenzivne terapije so trajale po tri tedne, vsak dan po 2−3 ure. Čeprav po kar se da nizki urni postavki, je bil končni znesek tritedenske terapije za vsako družino velik strošek.

Skupini staršem, ki so prihajali k meni, sem predlagala, da bi ustanovili društvo, s pomočjo katerega bi poskušali pridobivati donacije za intenzivne, pa tudi tedenske  terapije. Vsi so bili v trenutku za to in v zelo kratkem času je nastal temelj današnjega društva. Najbolj unikatno pa je bilo ime, ki ga je predlagal Marjan (eden izmed staršev), ki je postal tudi prvi predsednik društva: »Namesto pike vejica«. Ko si ga izgovoril tretjič, ti je postalo jasno, da je to to, predvsem zaradi sporočila, ki ga nosi. Nikoli odnehati in nikoli reči, da se nič ne da … in to vodilo je do danes združilo veliko staršev, ki so prihajali na nevrofizioterapijo v Pesnico, kasneje pa tudi k drugim terapevtom po Sloveniji.

Ponosna sem na to društvo, ker je temu začetnemu poslanstvu sledilo vse skozi. Nihče se z njim ni okoriščal, nihče ni delal za lasten zaslužek, ves denar je šel za dobrobit naših otrok in mladostnikov. V vseh teh letih so se pridružile nove družine, novi terapevti, novi predsedniki in nove ideje. Minilo je več kot 10 let in še vedno obstajamo. Z denarjem, ki se je zbral, je bilo plačanih mnogo terapij, pripomočkov, enkratnih denarnih pomoči … Narejenih je bilo ogromno vejic in izbrisanih veliko pik. To društvo je unikatno predvsem zato, ker v njem sodelujemo vsi: starši, otroci in terapevti, z enim samim ciljem: izboljšati, olajšati, napredovati ali vsaj vzdrževati.

Danes v Pesnici delamo že štiri terapevtke in najlepše je, ko Petra reče: »Moj Luka je bil danes super …«.

Vsi so naši, moji … Moji so tudi vsi ti starši, od katerih se lahko vsi učimo potrpežljivosti, srčnosti, življenjskih modrosti. Zame je to društvo simbol naše povezanosti in moči. Zame je njegovo ime vodilo življenja. Nikoli ne naredi pike; kadar misliš, da je vse izgubljeno, naredi vejico in pojdi dalje. Piko naredi samo tam, kjer čutiš, da je prav in ko pika pomeni, da si nekaj zaključil tako, kot si si želel in zmogel.

Ponosna sem na NAŠE društvo.

Jožica Potrč, nevrofizioterapevtka

 

Osnovni podatki društva

Društvo za pomoč osebam z motnjami v razvoju Namesto pike vejica

Ob železnici 16

2000 Maribor

E-mail naslov: namesto.vejica@gmail.com

Telefon: 041/974-134, predsednica društva: Jožica Casar

Matična številka: 4024265000

Davčna številka: 29417945

TRR: SI56 6100 0002 1996 746

(Delavska hranilnica d.d.)

No, ne strmite vame, le malo drugačna sem, če se tako vzame,

A marsikaj lahko postorim in prav srečna sem, da živim,

Me prav nič ne moti, če mi je kdaj kaj na poti…

Enostavno si rečem: VSEGA SE LOTI!

Samo voljo je treba imeti in prav lepo je živeti,

Treba se je zase boriti, pogumno na pot stopiti,

Oklevati nič ne pomaga, tu pogum in vztrajnost zmaga…

 

Potrebne za srečo so majhne stvari,

In srce, ki ve kako je, če kdaj zaboli,

Kanček razumevanja za te in te, 

Enkrat naj bo svet enak za vse…

 

Veliko pomeni mi smeh in veselje,

Enako želim vsem, ker se v duši rojevajo želje,

Jok naj bo le zdravilo za rane in žalost naj solza sreče postane

In roko naj človek človeku poda,

Cirkon, naj bo zdravje za vsakega,

A naj bo vedno za nas v življenju…(preberi prve črke)

 

(Anja Dobnik – članica društva)

Bi želeli tudi vi pomagati?

Dodajte svoj kamenček v naš pisani mozaik – veseli vas bomo!

Pomakni se na vrh